Drijfvuilvissen

Het kristalheldere water van de Leidse grachten zit vol leven dankzij goed waterbeheer. Er zijn echter ook nog plekken die ontsierd worden door drijfvuil. Daarom zal ook in 2020 de kanovloot de Leidse grachten op!

Algemene informatie

We gaan iedere zondag om 11.00 het water op om met grijpers om drijfvuil uit het water te vissen. Alle materialen worden verzorgd door de organisatie, inclusief zeer stabiele kano’s. Maar als je je eigen kano, kajak of sup board meeneemt juichen we dat alleen maar toe! Het is ook handig om iemand aan de kant te hebben die het afval verwijderd tussen de kade en bootjes. Dus als je niet zoveel behoefte hebt aan varen, dan kun je toch meedoen!

Wat te doen met het drijfvuil?
Per sessie worden altijd meerdere vuilniszakken met afval gevuld. Dit jaar maken we een meer uitgebreide analyse te maken van de aangetroffen rommel. Door in kaart te brengen wat voor soort afval we zoal vinden kunnen we beter in kaart brengen waar de bronnen zich bevinden. Zo kan er effectiever beleid worden gevoerd bij het aanpakken van vervuiling aan de bron. Kortom, we worden onderzoeker!

Vaardata
Zondag 12 juli 11:00
Zondag 19 juli 11:00
Zondag 26 juli 11:00
Zondag 2 augustus 11:00

Blijf op de hoogte
Updates, ontwikkelingen, ingelaste sessies, blijf op de hoogte door een mail te sturen naar plasticspotter@gmail.com

Geen kosten
Deelname is geheel gratis, we zijn immers maar wat dankbaar voor je inzet! Doneren mag altijd, op dit moment nog via www.steunleiden.nl.

Kinderen
Zijn ook welkom! Het beste kun je dan met een volwassene en een kind een tweepersoons kano nemen. Kinderen willen vaak drijfvuil opvissen, terwijl de volwassene peddelt! Bovendien is het de veiligste aanpak, één-op-één toezicht. Overweeg voor de kleineren een zwemvest.

Verdere info

  • Doe oude kleren aan! Of in ieder geval iets dat tegen wat vuil kan.
  • Je spullen kunnen nat worden, dus doe er een vuilniszak of plastic tas omheen.
  • Neem wat te drinken en eventueel te eten mee voor in de boot.
  • Kom je met een eigen boot? Gebruik dan bij voorkeur goedkope peddels. Zonde van die dure carbon peddels als je langs lage tunnels en kademuren schraapt! We hebben sets peddels te leen zolang de voorraad strekt!
  • Wij zorgen voor zakken, grijpers, handschoenen, etcetera.
  • Dood dier gevonden? Komt niet veel voor, maar doe deze in een dubbele vuilniszak (of laat iemand anders het doen). Dode vissen en dergelijken zijn niet zo goed voor het watermilieu. Meld je dode dieren via Liselotte Rambonnet, 06-513 844 80. Zij noteert de gegevens voor onderzoek en verzamelt deze als ze nog in een goede staat verkeren voor educatie.

Veilig het water op
Vooral met mooi weer is het een gezellige drukte op het water. Je hebt als peddelaar voorrang op gemotoriseerde vaartuigen, maar deze voorrang nemen we nooit. We hebben de tijd en wachten gewoon even waar nodig. We dragen een fel hesje voor extra zichtbaarheid. Verder is het gewoon genieten!