Drijfvuilvissen

Het kristalheldere water van de Leidse grachten zit vol leven dankzij goed waterbeheer. Er zijn echter ook nog plekken die ontsierd worden door drijfvuil. Daarom zal ook in 2020 de kanovloot de Leidse grachten op!

Wegens het Coronavirus hebben we helaas enkele evenementen moeten annulleren. Ook zijn er momenteel geen kanosessies waar vrijwilligers aan mee kunnen doen. Zodra het weer mogelijk is om mee te varen, dan laten we het hier weten of via een nieuwsbrief (opgeven kan via een e-mail naar info@danielsiepman.nl)!

Algemene informatie
We gaan iedere sessie het water op om met schepnetten, grijpers en andere hulpmiddelen drijfvuil uit het water te vissen. Alle materialen worden verzorgd door de organisatie, inclusief zeer stabiele kano’s. Maar als je je eigen kano of kajak meeneemt juichen we dat alleen maar toe! Het is ook handig om iemand aan de kant te hebben om dingen aan te pakken en bijvoorbeeld volle zakken langs de weg te zetten die dan opgehaald kunnen worden door de ophaaldienst. Dus als je niet zoveel behoefte hebt aan varen, dan kun je toch meedoen!

Wat te doen met het drijfvuil?
Per sessie worden altijd meerdere vuilniszakken met afval gevuld, soms is een boot overvol. Dit jaar is het de bedoeling om een meer uitgebreide analyse te maken van de aangetroffen rommel. Door in kaart te brengen wat voor soort afval we zoal vinden kunnen we beter in kaart brengen waar de bronnen zich bevinden. Zo kan er effectiever beleid worden gevoerd bij het aanpakken van vervuiling aan de bron. Kortom, we worden onderzoeker!

Vaardata
In verband met het Coronavirus staan er momenteel geen vaardata gepland.

Blijf op de hoogte
Updates, ontwikkelingen, ingelaste sessies, blijf op de hoogte door een mail te sturen naar kano-coördinator Daniël Siepman.

Geen kosten
Deelname is geheel gratis, we zijn immers maar wat dankbaar voor je inzet! Sterker nog: de deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of een andere consumptie aangeboden. Doneren mag altijd, op dit moment via www.steunleiden.nl.

Kinderen
Zijn ook welkom! Het beste kun je dan met een volwassene en een kind een tweepersoons kano nemen. Kinderen willen vaak drijfvuil opvissen, terwijl de volwassene peddelt! Bovendien is het de veiligste aanpak, één-op-één toezicht. Overweeg voor de kleineren een zwemvest.

Verdere info

  • Doe oude kleren aan! Of in ieder geval iets dat tegen wat vuil kan.
  • Je telefoon kun je in de waterdichte container doen die we meenemen.
  • Neem wat te drinken en eventueel te eten mee voor in de boot.
  • Kom je met een eigen boot? Gebruik dan bij voorkeur goedkope peddels. Zonde van die dure carbon peddels als je langs lage tunnels en kademuren schraapt! We hebben sets peddels te leen zolang de voorraad strekt!
  • Wij zorgen voor zakken, klemringen, grijpers, netten, handschoenen, et cetera.
  • Dood dier gevonden? Komt niet veel voor, maar doe deze in een dubbele vuilniszak (of laat iemand anders het doen). Dode vissen en dergelijke zijn niet zo goed voor het watermilieu. Andere dieren bewaren we graag voor onderzoek en educatie. Laat het ons daarom vooral weten, eventueel via info@citscilab.nl

Veilig het water op
Vooral met mooi weer is het een gezellige drukte op het water. Je hebt als peddelaar voorrang op gemotoriseerde vaartuigen, maar deze voorrang nemen we nooit. We hebben de tijd en wachten gewoon even waar nodig. We dragen een fel hesje voor extra zichtbaarheid. Verder is het gewoon genieten!